Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti

19.3.2024, Mirja-Liisa Lindström

Keltaisia tulppaania kuvituskuvana

Nuo 400-luvulta peräisin olevat pääsiäistroparin sanat ovat viime vuosikymmeninä tulleet osaksi meidän luterilaistenkin pääsiäisen viettoa. On riemullista toivottaa hyvää pääsiäsitä noilla troparin alkusanoilla ja vielä riemullisempaa on, kun tervehdittävä vastaa ’Totisesti nousi’.

Tosin moni on vieraantunut pääsiäisen sanomasta, samoin kuin joulunkin sanomasta. Kun kysyt joltakulta, miksi pääsiäistä vietetään, saatat saada vastaukseksi ’siksi kun Jeesus kuoli’. Mutta voi!  Se on väärä vastaus! Pääsiäistä vietetään siksi, koska Jeesus nousi kuolleista!

Elämä vain menee niin, että kun tänne on syntynyt, on myös kerran kuoltava. Kuitenkin Jumalan suuressa rakkaudessaan antoi oman Poikansa syntyä ihmiseksi. Hän eli ihmisenä kuten mekin, paitsi hänessä ei ollut pahuutta – syntiä. Oman Poikansa Jumala antoi kuolla, mutta herätti hänet kolmantena päivänä kuolleista.  Eli pääsiäinen ei ole kuoleman ja surun juhla, vaan se on elämän ja ilon juhla. 

Pääsiäisen ilosta kertovat meille heräävän kevään riemu, lisääntyvä valo, pääsiäisruoho ja kaikki pääsiäisen koristeet, jotka kertovat elämästä. Onko riemullisempaa, kun lapset tulevat ovellesi kevään koristelluin oksin virpomaan. Kevät tulee. Kuolema on voitettu! Siksi saamme tänäkin keväänä toivottaa toisillemme ’Hyvää pääsiäistä’ tai ’Kristus nousi kuolleista!’ ’Totisesti nousi’
 

Oikein riemullista pääsiäisen aikaa Sinulle ja rakkaillesi!