Siunaustilaisuuden kulku

Siunaamisen kaava
1. Saattomusiikki 
2. Virsi 
3. Johdantosanat 
4. Psalmi 
5. Rukous 
6. Raamatunluku 
7. Puhe 
8. Siunaussanat 
9. Rukous 
10. Isä meidän 
11. Herran siunaus 
12. Virsi 
13. Kukkatervehdysten laskeminen 
14. Virsi 
15. Saattomusiikki 

Siunaustilaisuuden kulku
Arkun kantamiseen tarvitaan 4 - 6 henkilöä. Kantojärjestys: lähisukulaiset lähinnä vainajan sydäntä eli arkun pääpuolta molemmin puolin - kantajat pituudeltaan ja voimiltaan tasapari, pääpuoleen ja keskelle vahvat kantajat. Kantajien ei tarvitse olla vainajan sukulaisia. Vainajan kuljetus tapahtuu aina jalat edellä. 

Omaiset istuvat pääovelta katsottaessa oikealla puolen kirkkosalia etupenkeissä. 

Suntio ilmoittaa kukkatervehdysten laskemisen ajankohdan ja viimeisen virren jälkeen pyytää saattoväkeä hakemaan kukat arkun luota. 

Kukkalaitteiden laskemisjärjestys: 
1. Lähiomaiset: puoliso, lapset, ensimmäisen kukkalaitteen laskemisen ajaksi noustaan seisomaan 
2. Muut sukulaiset: vanhemmat, sisaret, tädit, sedät… jne
3. Ystävät 
4. Järjestöt, työnantajan edustajat jne 

5. Rintamaveteraanit laskevat viimeisenä, laskemisen ja ”Oi kallis Suomenmaa” –hymnin alkaessa noustaan seisomaan. Tornion kirkossa seistään myös laskemisen aikana. 

Suntio ohjaa kantajia arkun hautaan laskemisessa ja muista toimenpiteistä haudalla. Arkun hautaan laskemisen jälkeen kantajat hiljentyvät hetkeksi haudan äärellä. Sen jälkeen voivat lähiomaiset heittää arkulle kukan tai hiekkaa. Tämän jälkeen haudan suojakansi lasketaan paikoilleen. Haudalla kukkia laskettaessa ensin laskee lähiomainen esim. leski ja hänen jälkeensä  muu saattoväki voi laskea kukkalaitteita useamman kerrallaan. 

Omaiset voivat halutessaan itse peittää haudan. Siitä tulee sopia ennen hautauspäivää seurakunnan haudankaivajan kanssa, joka toimittaa lapiot haudalle. Asiasta voi myös ilmoittaa kirkkoherranvirastoon, joka välittää tiedon eteenpäin. Muutoin seurakunta hoitaa sekä haudan avaamisen että peiton. 

 

Kirkkokohtaisia käytäntöjä: 

Siunaus Alatornion kirkossa: 
Alatornion kirkon takana on huoltorakennuksen alakerrassa vainajien säilytyshuone. Arkunkantajat menevät sinne odottamaan suntiota n. 15 min ennen siunaustilaisuuden alkua. 

Ruumishuoneella suntio käy lävitse kantajien kanssa vainajan kuljetukseen liittyvät asiat. Suntio lähtee sen jälkeen kirkkoon ja laittaa saattokellot soimaan 5 min ennen tilaisuutta. 

Kirkkoon tullaan pääoven kautta. Arkku tuodaan kirkon oven eteen kärryillä. Ovella on vastassa siunaava pappi ja suntio, jotka johdattavat arkun ja kantajat kirkkoon. Lähiomaiset tulevat kirkkoon arkun perässä. Siunaava pappi ohjaa arkun alttarille, jossa suntio on vastassa ja neuvoo arkun kääntämisen: vainajan pää tulee alttarille päin, arkku keskelle suoraan mustan maton päälle. Tämän jälkeen kantajat ja suntio hiljentyvät arkun äärellä ennen penkkiin istumista.   

Kukkalaitteet ovat ristin sivukäytävillä kukkatelineillä. 

Kellojen soidessa pappi ja saattoväki  lähtevät suntion ohjaamana haudalle. 

 

Siunaus Karungin kirkossa: 
Suntio tulee ruumishuoneelle n. 10 min ennen siunaustilaisuuden alkua ja käy lävitse kantajien kanssa vainajan kuljetukseen liittyvät asiat. Saattokellojen soidessa arkku kannetaan kirkon vieressä sijaitsevalta ruumishuoneelta kirkon eteen. Kirkon edessä on kivetys, johon arkku lasketaan siksi kunnes siunaava pappi tulee heitä ovelle vastaan.   

Lähiomaiset voivat tulla kirkkoon arkun ja kantajien perässä. Muu saattoväki odottaa kirkkosalissa. 

Kirkon alttariosassa on suntio vastassa ja opastaa, miten arkku käännetään ja lasketaan mustan kankaan päälle. 

Kukkalaitteet ovat ristin sivukäytävillä kukkatelineillä. 

Loppuvirren jälkeen haetaan kukkalaitteet pois arkun luota. Suntio saattaa   kellojen soidessa arkun ja kantajat hautausliikkeen autolle, jos hautapaikka on Huruvaaran hautausmaalla. Hautapaikan ollessa kirkon vieressä, suntio johdattaa saattoväen  ja siunaavan papin haudalle.   


Siunaus Tornion kirkossa: 
Siunauspäivänä arkku tuodaan joko hautausliikkeen autolla tai poikkeuksellisesti kärryillä vainajan säilytyshuoneelta kirkkoon n. 10 min ennen tilaisuuden alkua, saattokellojen soidessa.

Kantajat tulevat ruumishuoneelle viimeistään 15 min ennen tilaisuuden alkua nostamaan arkun autoon tai kärryille. Hautausliikkeen edustaja tai suntio on paikalla. 

Vainajan säilytyshuone on Tornion hautausmaan pohjoispäässä Pohjan stadionia vastapäätä, Vapaudenkadun ja yhdystien kulmauksessa. 
Hautausliikkeen auto pysähtyy Seminaarinkadulle kirkon eteen, josta arkku kannetaan kirkon pääovelle. Kärryillä kuljetettaessa arkku tuodaan läpi hautausmaan kirkon pääoven eteen. 

Kirkon ovella on siunaava pappi vastassa ja hän johdattaa arkun ja kantajat kirkkoon. Suntio on kirkkosalissa vastassa ja neuvoo, miten arkku käännetään ennen katafalkille laskemista. Kantajat ja suntio sekä pappi hiljentyvät hetkeksi arkun äärellä. 

Kukkalaitteilla on rautapenkit ns. ristin kohdalla. Omaisten kukkapenkit ovat vasemmalla puolen, lähinnä sakastia ja muun saattoväen oikealla puolen, asehuoneen puolella. 

Kantajat ja suntio hiljentyvät hetkeksi arkun äärelle ennen kirkosta lähtemistä saattomusiikin soidessa. Suntio ohjaa saattoväen asehuoneen kautta hautausmaalle. Arkku viedään haudalle kärryillä. 

Kellojen soidessa saattoväki ja pappi lähtevät suntion ohjaamana haudalle.