Tyhjän sylin muistomerkit hautausmaille

Tyhjän sylin muistomerkki löytyy Suensaaren hautausmaalta, kirkon pääovelta katsottuna vasemmalta, muualle haudattujen muistokiven vierestä. Parasniemen hautausmaalla tyhjän sylin muistomerkki sijaitsee sankarihautojen pohjoispuolella, muualla haudattujen muistokiven vieressä. Ja Karungissa sen paikaksi valikoitui kirkon pohjoispuoli, muualla haudattujen muistomerkin ja uurnalehdon vieressä. 
 

Surutyössä auttaa, että on konkreettinen paikka, jossa surra ja muistella. Paikka, jonne juhlapyhinä kuten jouluna, tai itselle merkittävinä päivinä tai silloin, kun kaipaus nousee pintaan vuosienkin päästä, voi mennä hiljentymään. On hyvä olla paikka, jonne voi viedä kukkia tai sytyttää hautakynttilän. Paikka, jossa huokaista oma rukouksensa Jumalan puoleen. Uurnalehdossa tai hautakiven äärellä palava kynttilä tuo toivoa ja lohtua.  

On tärkeää, että myös esimerkiksi keskenmenossa lapsensa menettäneiden, tai lapsettomien surulle on muistopaikka. Paikka, jossa surra ja kaivata lasta, jota ei koskaan ollut. Tai lasta, joka oli vain hetken. Vaikka menetys ei olisi ollut näkyvä, on tärkeää, että sille on järjestetty oma muistopaikka. Suru on totta, sille on lupa, siihen voi hakea lohtua.  

Tähän tarpeeseen Tornion seurakunta on hankkinut tyhjän sylin muistomerkit. Tärkeänä pidettiin, että tyhjän sylin muistokivi laitetaan jokaiselle kirkkomaalle. 

Tyhjän sylin muistomerkit ovat kaikkia niitä varten, joita jollakin tapaa koskettaa tahaton lapsettomuus tai lapsen kuolema. Se on muistopaikka myös heille, joiden lapsi on haudattu muualle.

Tyhjän sylin muistomerkille voi tulla suremaan keskeytynyttä raskautta tai kohtukuolemaa.  Lapsia, joita ei ole, vaikka on rukoiltu ja odotettu kauan. Lasta, jonka aika ei ollut syntyä. Monet surevat tyhjää syliä yksin ja hiljaisuudessa. Mutta Jumalalle mikään suru tai kipu ei ole vierasta, hän näkee senkin mitä sydämemme kätkee.

Syli voi olla tyhjä niin monella tapaa. Myös miehen syli voi olla tyhjä. Kokemus tyhjästä sylistä ei katso sukupuolta tai ikää. Tyhjän sylin suru voi liittyä tahattoman lapsettomuuden lisäksi esimerkiksi siihen, ettei toiveista huolimatta ole löytynyt kumppania, jonka kanssa yrittää lasta. Myös isovanhemmuuteen voi liittyä tyhjän sylin kokemus. Surun taustoja tai sen suuruutta ei tarvitse arvottaa. Tyhjän sylin muistomerkille voi tulla hiljentymään jokainen, joka kokee siihen tarvetta. 

Tyhjän sylin suruun lohtua voi saada myös rukouksesta, sielunhoidosta ja jumalanpalveluksesta. 

Teksti:
Tuuli Kapraali, kappalainen
 

Tornion seurakunnan hautausmaille on pystytetty tyhjän sylin muistomerkit.