Käytännön ohjeistusta

Kastepöytä ja kastepuku
Kotikastetta varten tarvitaan kastepöytä. Se peitetään valkoisella liinalla ja pöydälle asetetaan kastemalja, Raamattu, kukkia ja kynttilä. Ne muistuttavat kasteeseen liittyvistä Jumalan lupauksista, hänen luomistöistään sekä Kristuksen valosta, joka johdattaa elämäämme. 

Raamattu kastepöydällä muistuttaa kasteen perustasta ja siitä voidaan myös lukea kastekaavaan kuuluva ns. lasten evankeliumi (Mark 10:13-16). Palava valkoinen kynttilä on Jumalan läsnäolon ja rukouksen vertauskuva. Jeesus on maailman valo. Kukat kertovat Jumalasta, kaiken antajasta, joka antaa elämän lahjaksi. Jumalan armosta kertoo myös kastepöydän valkoinen liina. 

Lapsi puetaan valkoiseen kastemekkoon, joka kuvaa Kristuksen puhtautta ja syntien anteeksiantamista. 
Lapsi on kasteen ajan joko kummin, vanhemmat tai isovanhemmat sylissä. 

Kastemaljaan laitetaan lämmintä vettä ennen toimituksen alkua ja pöydälle varataan pieni valkoinen liina lapsen pään kuivaamista varten. 

Kastekynttilä, kastetodistus ja kumminkirjat
Kastava pappi tuo tullessaan. 

Lapsen tietojen ilmoittaminen -rekisteröimislomake
Tornion seurakunnan jäsenenä olevalle vauvan äidille lomakkeen lähettää Oulun aluekeskusrekisteri noin kaksi viikkoa lapsen syntymän jälkeen. Rekisteröimislomakkeeseen täydennetään lapsen nimitiedot, allekirjoitetaan sekä lisätään kummit ja kummien henkilötunnukset. Lomake tulee olla mukana kastetilaisuudessa, jossa se annetaan kastavalle papille.