Rajaton pyhiinvaellusreitti

Ekumeeninen, maailman rauhallisimman valtakunnanrajan ylittävä Pyhiinvaellusreitti avattiin juhlallisin menoin lauantaina 25.5.2013 Viktoriantorilla Torniossa. Reitin vihkivät Oulun ja Luulajan hiippakuntien piispat Samuel Salmi ja Hans Stiglund. Mukana oli myös edustajia Ruotsin ja Suomen katolisesta kirkosta sekä ortodoksisesta kirkosta. 

Tornioon ja Haaparannalle merkitty pyhiinvaellusreitti vie kulkijan neljälle kirkolle. 
Alatornion kirkko - Röyttäntie – Länsipohjankatu – Rantatie – kävelysilta – Lukiokatu – Hallituskatu – Puutarhakatu – Tornion kirkko – Porthaninkatu – Länsiranta – Tornion ortodoksinen kirkko – Viktorian tori – Köpmansgatan - Haaparannan kirkko. 

Pyhiinvaeltajan kannustimena on usein tarve hiljentymiseen ja kaipuu sisäisestä rauhasta. 
- Tänä päivänä pyhiinvaellus on hiljentymistä Jumalan edessä. Kiireinen maailma vie mukanansa. Hiljentyminen luonnon keskellä irrottaa materialistisista arvoista ja saa miettimään, mitä Jumala ja hänen sanomansa meille merkitsee. 

Tornion ja Haaparannan pyhiinvaellusreitti on ensimmäinen Suomen ja Ruotsin välillä, mutta tavoitteena on muodostaa vähitellen Tornionlaaksoon rajanylisesti pyhiinvaellusreitistö. 

Pyhiinvaellusreitin ovat merkinneet Tornionlaakson neuvosto, Tornion ja Haaparannan ev.lut. seurakunnat sekä ortodoksikirkko ja katoliset kirkot. Mukana on ollut myös edustajia vapaista seurakunnista. 

Tervetuloa vaeltamaan!