Nona Lehtinen siirtyi tunteikkaasti Torniosta Ylitornion kirkkoherraksi

6.6.2024, Toimittaja Paikallislehti

Nona Lehtinen

Vuonna 2010 Nona Lehtinen sai pappisvihkimyksen Tampereen tuomiokirkkoseurakuntaan. Kolme vuotta myöhemmin hän tuli Tornion seurakuntaan ensin nuorisotyön papiksi ja toimi sen jälkeen varhaiskasvatuksen puolella ennen kuin sai kappalaisen viran.
Nona Lehtisen lähtösaarna kuultiin viime sunnuntaina Alatornion kirkossa ja sen jälkeen lähtöjuhlaa jatkettiin Parasniemen seurakuntatalolla.

-  Jään kaipaamaan tämän työyhteisön jäseniä ja teidän seurakuntalaisten paimenena oloa. Tämä on rakas seurakunta, Lehtinen sanoi lähtösaarnassaan välillä ääni väristen ja keskeytyen.

Nona Lehtinen on naimisissa Sasa Lehtisen kanssa, joka myöskin on pappi ja on työskennellyt Tornion seurakunnassa, kunnes siirtyi Tervolan kirkkoherraksi tämän vuoden huhtikuussa. Pariskunta tuli Tornion seurakuntaan yhtä aikaa 11 vuotta sitten.

-  On haikea lähteä Tornion seurakunnasta, sillä kyllä 11 vuodessa juurtuu. Ihmisistä tulee tuttuja, ystäviä. Onneksi en mene maailman ääriin, vaan töihin 60 kilometriä pohjoiseen ja ei tarvitse Torniosta muuttaa pois, Nona Lehtinen sanoi.
Kahden papin yhteinen elämä kahden lapsen kanssa jatkaa sujumistaan.

-  Meillä on Sasan kanssa samanlainen tie, ja siksi ymmärrämme paremmin toisiamme. Papin työ ei ole ”laatikkotyötä”, vaan pappi tekee työtä eri kellonaikoina ja eri rytmillä. Papin työ on kuitenkin aina erityinen työ, siihen vaaditaan kutsumus, Nona Lehtinen kertoi.
Silti Nona ei alun perin halunnut papiksi.

-  Kun lähdin teologiaa lukemaan, halusin esimerkiksi toimittajaksi. Mutta Jumala kutsui, vaikka en halunnut. Koin että papin työ ei ole minulle, mutta mutkaisen tien kautta tulin papiksi. Enkä ole sitä katunut. Elämä ymmärretään katsomalla taakse päin ja olen tyytyväinen siihen mitä kautta olen kulkenut.

Nona Lehtinen pitää itseään enemmän introverttina, mutta papin työssä joutuu olemaan esillä ja johtamaan ja kirkkoherran virassa vielä enemmän.

-  Olen opiskellut johtamista, esimieskoulutuksen käynyt, ja alkoi kiinnostamaan ajatus että sitä voisi tehdä myös käytännössä. En halunnut kuitenkaan mihinkään kauas lähteä. Pelkosenniemikin olisi ollut vaihtoehto, mutta se ei käynyt, työmatka olisi ollut liian pitkä.
Nona Lehtinen toimii vielä kesäkuun Pelkosenniemellä vt. kirkkoherrana.

- Vähän realistisemmin voi lähteä Ylitorniolle kirkkoherraksi, kun tietää mitä odottaa ja on kokemusta, vaikka kaikki ei ole yks yhteen eri seurakunnassa. Kirkkoherran työ koostuu pienistä asioista. Vaikka on kirkkoherra niin on pappi niin kuin muutkin papit, mutta hallinnon hoito tulee siihen päälle.

Nona Lehtinen aloittaa Ylitornion kirkkoherrana 1. päivä heinäkuuta ja pitää ensimmäisen jumalanpalveluksensa Ylitorniolla 7. päivä heinäkuuta.
-  Jumalanpalveluksista en halua luopua, se on papin perustyötä.