Koululaulut kuuluvat vahvasti kulttuuriperimäämme

2023-03-27 09:00:00.0, Mirjami Tyni

nuoret pianon äärellä sinivioletti värivaloissa

Olin pari viikkoa sitten tilaisuudessa, johon vein mukanani lauluvihkot täynnä vanhoja koululauluja. Ajattelin, että enempää en tarvitse mukaani, sillä vanhojen koululaulujen laulaminen herättää paljon muistoja. Ja oikeassa olin! Aloitimme tilaisuuden laululla ”Arvon mekin ansaitsemme” ja muistelimme missä kukakin oli aloittanut koulutaipaleensa.

Hyvin tärkeä rooli koululaulumme historiassa oli kansakoulumme isällä Uno Cygnaeuksella (1810-1888). Hän toimi määrätietoisesti niin, että laulusta tuli pakollinen oppiaine kansakouluissa. Vuonna 1866 annettiin kansakouluasetus, joka määritti laululle samanarvoisen aseman muiden oppiaineiden rinnalla.

”Kun kansankouluopettaja aikoinaan johti yhteislaulua, hän usein samalla takoi oppilaiden päähän uskoa, ahkeruutta ja isänmaallisuutta. Monissa lauluissa oli pieni tarina, joka päättyi opetukseen.” (Timo Leskelä: Kultaiset koululaulut vanhoilta ajoilta). Kouluissa laulettaessa koululaulut eivät olleet siis vain musiikkia ja laulamista. Koti, uskonto ja isänmaa olivatkin kolme keskeisintä pääsisältöä koululauluissa. Lauluilla oli voimakas sivistyksellinen ja kasvatuksellinen tehtävä. Opettaja säesti harmonilla lauluja. Toisinaan musiikin opettajana toimi seurakunnan kanttori. Yleensä laulut opittiin kuulonvaraisesti: sanoja opeteltiin ulkoa ja niitä luettiin tunnilla lukuharjoitteina. Virsilaulua pidettiin myös välttämättömänä, koska virsiä laulettiin jumalanpalveluksissa, ja virsilaululla oli vanhat perinteet.

Muistelimme tilaisuudessa laulujen lomassa, miten omalle äidille ei ehtinyt laulaa onnittelulaulua äitienpäiväaamuna. Äiti kun oli ehtinyt jo mennä navettaan. Mutta äitienpäiväjuhlassa laulettiinkin sitten sydämen kyllyydeltä:
”Maan päällä paikka yksi on,
niin pyhä, armas verraton,
mi tarjoo lemmen turvaisan
ja kätkee onnen kalleimman.
Vain sydän äidin, tunnet sen,
näin hellä on ja lämpöinen.
Se riemuitsee sun riemustas,
se tuntee huoltas, tuskias.
On paikka, missä lohdun saa:
sua sydän äidin rakastaa.
Voit hellään helmaan painaa pään
ja itket murheen lientymään.”

Monille meistä on jäänyt muistiin kouluajoilta monia tuttuja lauluja. Niitä ovat mm.: Aa, aa, Heikki – Hopoti hoi – Kotimaani ompi Suomi – Kesäpäivä Kangasalla – Mä olen niin pienoinen – Oravan pesä – Orvokkini tummasilmä – Pieni nokikolari – Pikku Lauri – Pikku postiljooni – Saunavihdat. Muistitko näistä osan vai jopa kaikki? Ehkäpä lauluista jokin jäi mieleesi pyörimään ja toi myös sinulle muistoja kouluajoilta!