Tornion seurakunta osallistuu tapahtumillaan kaupungin 400 vuotisjuhlaan. Kuvassa juhlalogo, jossa teksti kiertää reunoilla: Tornio 400 Torneå Gustav II Adolf

Tornio 400 v juhlavuoteen osallistuen

Kotikaupunkimme Tornio - nykyisen Lapin maakunnan vanhin kaupunki - täyttää 400 vuotta. Kaupungin perusti 12.5.1621 Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf. Myös Tornion seurakunta osallistuu kaupungin juhlintaan oheisten tapahtumien myötä.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo avustajineen toimitti helatorstaina 13.5. Tornio 400 v. juhlamessun, joka on katseltavissa tallenteena.

Lauantaina14.8.

• Tornion kirkon esittelyklo 16-18, esittelijänä museonjohtaja Minna Heljala Torniolaakson museolta

Maanantaina 23.8.

• Tornion kirkolla - Suensaaren hautausmaalla esittelykierros klo 17, esittelijänä historiantutkija Ilkka Teerijoki Tornionlaakson museolta.

Tiistaina 24.8.

• Alatornion kirkolla - Parasniemen hautausmaalla esittelykierros klo 17, esittelijänä historiantutkija Ilkka Teerijoki Tornionlaakson museolta.

Keskiviikkona 25.8.

• Karungin kirkon hautausmailla esittelykierros klo 17, esittelijänä historiantutkija Ilkka Teerijoki Tornionlaakson museolta.
Tornion kirkon alttarikuva, jossa tekstinä
Tornio 400 v. juhlamessu katsottavissa tallenteena YouTubessa. Linkitys viereisellä palstalla.
Tornion kirkko vuodelta 1686. Kuvassa koristeellinen saarnastuoli ja ikkuna.
Karungin kirkon alttaripöytä

Piispa Jukka Keskitalo saarnaa Tornion 400-vuotisjuhlamessussa helatorstaina

Gustav II Adolf perusti Tornion kaupungin 12.5.1621. Juhlapäivän kunniaksi järjestetään Tornion Hedvig Eleonoran kirkossa 400-vuotisjuhlamessu helatorstaina 13.5. klo 12.
Messun toimittaa ja siinä saarnaa Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo, avustavana pappina kirkkoherra Mirja-Liisa Lindström. Messussa on mukana myös kaupunginjohtaja Timo Nousiainen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Ponkala ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Taramaa. Koronatilanteen vuoksi tilaisuuteen paikan päällä osallistuvat vain jumalanpalveluksen toimittajat.

Piispa Jukka Keskitalo on kiitollinen siitä, että juhlamessu Tornion kaupungin 400-vuotisen historian kunniaksi voidaan erityisjärjestelyin toteuttaa alkuperäisenä ajankohtana, vaikka monet muut juhlallisuudet onkin siirretty syksyyn.

– Tornion pitkä historia antaa hyvät näkymät myös kaupungin tulevaisuuteen. Tornio on aina ollut kansainvälinen kaupunki ja rajaton yhteistyö Haaparannan kanssa, teollisuus, palvelusektori ja elävä maaseutu ovat Tornion vahvuuksia myös tulevaisuudessa. Tornion vuonna 1686 valmistunut kirkko on maamme merkittävimpiä puukirkkoja, toteaa piispa Keskitalo.

Piispa sanoo tulevansa toimittamaan juhlamessua erityisen mielellään siitäkin syystä, että Tornio on hänen kotikaupunkinsa.

– Torniolla on aivan erityinen paikka sydämessäni. Olen syntynyt Karungissa, joka nykyisin kuuluu Tornioon. Olen myös kirjoittanut ylioppilaaksi Putaan lukiosta vuonna 1981, piispa Keskitalo sanoo.

Tornion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Ponkala pitää tärkeänä ja hienona asiana kirkon osallistumista varsinaiseen Tornion juhlaviikon tapahtumiin piispan toimittamalla juhlamessulla.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiaisen mukaan kirkko on aina ollut Torniossa keskellä kylää ja tärkeä osa torniolaisten elämää.

– Kirkon keskeistä merkitystä Torniolle kuvaa hyvin se, että kaupungin vaakunaankin tuli aikoinaan valituksi kirkkotapuli esikuvanaan pitäjän ja seurakunnan sinetit. Hienoa, että saamme kaupungin oman piispan Tornion 400-vuotisjuhlamessuun.

Kirkkoherra Mirja-Liisa Lindström tarkastelee kaupungin värikästä historiaa kiitollisena.

– Usko Jumalaan ja hänen varjelukseensa on ollut tällä seudulla vahva. Kun ensimmäinen kirkko paloi, uusi kirkko rakennettiin saaren korkeimmalle paikalle. Kirkon merkitys alueelle on ollut suuri ja on ilo ja kunnia saada olla juhlistamassa kaupungin juhlavuotta yhdessä kaupungin johdon ja hiippakuntamme piispan kanssa, kirkkoherra Lindström sanoo.

Tilaisuus striimataan ja juhlamessua voi seurata suorana lähetyksenä Tornion seurakunnan Youtube -kanavalta. (Suora linkki täällä.) Tallenne jää sivulle myöhemmin katsottavaksi.

Lisätietoja:

Tornion kirkkoherra Mirja-Liisa Lindström, mirja-liisa.lindstrom@evl.fi, 040 688 6991
Piispan erityisavustaja Harriet Urponen, harriet.urponen@evl.fi, 040 7490 115