Ekavauvaryhmä

Äiti pitää sylissään vastasyntynyttä vauvaa. Kuvituskuva

Miltä ensimmäinen kerta tuntuu? Ekavauva -ryhmä kutsuu yhteen ensikertaa äidiksi tulleita

Ilmoittaudu mukaan keväällä/syksyllä käynnistyvään ryhmään p. 0400 827 622 / Marjut Seppälä

Ensimmäisen vauvan syntymä ja ensikertaa äidiksi tuleminen on elämän mullistava muutos.  Silloin moni kaipaa vertaistukea ja samassa elämäntilanteessa olevien seuraa – mutta ei sitä ehkä löydä. Perhekerhossa olo voi tuntua vähän oudolta, neuvolassa läpikulkijalta. Kenelle ja missä, voisi oikeasti puhua niistä uusista tunteista ja asioista, joita esikoisen syntymä on tuonut tullessaan? 

Tähän kaipaukseen ja tarpeeseen syntyi Sylivauvat-toiminta. Sen ”äiti” Elina Koivisto (pappi ja neljän lapsen äiti) aloitti ensimmäisen Sylivauvat-ryhmän koettuaan itsekin äitinä vertaistuen tarpeen.   

Sama oma kokemus äitien välisen tuen ja ystävyyden tärkeydestä ja vertaistuen tarpeesta sai Marjut Seppälänkin innostumaan Ekavauva  -ryhmän ideasta ja lähtemään kurssille. Aluksi hän oli ajatellut saavansa kurssilta ehkä jotain virikettä perhekerhoihin, mutta koki sitten, että Sylivauvat -toiminta pitää tuoda  Tornioon aivan omanaan. Tornion seurakunnan ensimmäinen Sylivauvat-ryhmä aloitti syksyllä 2018 ja se sai innostuneen vastaanoton, ryhmä täyttyi heti. 

Marjut iloitsee, siitä, että ryhmien tunnelma on ollut alusta asti välitön ja lämmin. Porina on lähtenyt hyvin liikkeelle, hän kertoo, äidit ovat lähteneet täysillä mukaan. Sylivauvat-toiminnalle on jatkoa luvassa. Keväällä ja syksyllä käynnistyviin ryhmiin otetaan mukaan 6-10 äitiä, joiden ensimmäinen vauva on ryhmän alkaessa 0-6kk ikäinen. Ilmoittautuminen p. 0400 827 622 / Marjut Seppälä. 

Mukaan Ekavauvat-ryhmään voi tulla, vaikka ei kuuluisi kirkkoon. Kenenkään vakaumusta tai kirkkoon kuulumista ei kysellä, tärkeämpää on tarjota tuoreille äideille turvallinen kohtaamispaikka ja vertaistuen mahdollisuus. Kokoontumisiin kuuluu kuitenkin aina myös hengellinen osuus. Ei siksi, että ryhmä kokoontuu seurakunnan puitteissa, vaan siksi, että uskostamme riippumatta lapsi on suuri ihme, joka herättää kiitollisuutta, ihmetystä ja pelkojakin. Kaikille tunteille annetaan tilaa ja niiden kautta tuore äiti voi käsitellä myös oman sisimpänsä sopukoissa piileviä asioita. 

Vauvalle on tärkeintä, että äiti voi hyvin. Itseasiassa äidin hyvinvointi vaikuttaa koko perheeseen. Näin Ekavauvat-toiminta on jopa koko perhettä hoitavaa. Kokoontumisten teemat läpileikkaavat perheen elämän ja arjen, puhutaan esimerkiksi äidin ja vauvan suhteesta, parisuhteesta, suhteesta omaan äitiin, lapsen isovanhempiin sekä muutoksista omissa ystävyyssuhteissa. Oman identiteetin muutoksestakin puhutaan – äitiys on naisen elämäntanssissa uniikki askel, jonka hän ottaa yksin, muttei toivon mukaan yksinäisenä. Yksinäisyys on kuitenkin valitettavan tyypillistä ensimmäistä kertaa äideiksi tulevien vaiheessa. Ekavauvat-ryhmän yhtenä tavoitteena onkin estää yksinäisyyttä. Äitejä rohkaistaan tapaamaan myös ryhmän ulkopuolella. 

-Parasta on ollut samassa elämäntilanteessa olevien äitien kohtaaminen, vauvajuttujen höpöttäminen ja se, kun olemme saaneet juoda aamuteen rauhassa Marjutin ja Heinin sylitellessä vauvojamme, summaa eräs ryhmän äideistä.