Pimeä tunti

2023-03-25 07:00:00.0, Nona Lehtinen

earh_hour -mainosikuvia kaksi vieretysten

Jumala sanoi: ”Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä.” Ja niin tapahtui. Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa mukaista siementä. Jumala näki, että niin oli hyvä. (1. Moos. 1:11-12)

Menneellä viikolla Tornionjoki hohti morsiamen valkoisena useampanakin päivänä. Lähdin ulos ihastelemaan Jumalan tilataideteosta, ihmeellisen kaunista kevättalvista Lapin luontoa. Aurinko paistoi ja hanki heijasti valoa ympäristöön ja minuun. 

Jumala sanoi: ”Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle.” Ja niin tapahtui. Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet. Hän asetti ne taivaankanteen loistamaan maan päälle, hallitsemaan päivää ja yötä ja erottamaan valon pimeydestä. Jumala näki, että niin oli hyvä. (1. Moos. 1:14-18)

Kesäöinä hiivin joskus ulos katsomaan taivasta. Se on silloin houkutteleva, tähdet eivät ehkä näy niin hyvin kuin syys- tai talvitaivaalla, mutta kirkasta kesätaivasta kaunistaa kuu. Ihailen taivaankappaletta ja sen muodostamaa kuunsiltaa joen pinnalla. Siihen hetkeen voisin jäädä ikuisesti uudelleen ja uudelleen. 

Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen. (Ps 8:4-6). Psalmi jatkuu luomiskertomuksen muistelemisella – miten Jumala antoi tälle vaatimattomalle olennolle, ihmiselle, tehtäväksi hallita koko luomakuntaa.

Jumalan luomistöiden suuruuden kuvaus Vanhassa testamentissa liittyy usein karun ja hedelmällisen seudun tai vuodenaikojen väliseen jännitteeseen. Kasvullisuuden ja sadon runsaus ovat merkkejä Jumalan hyvyydestä. Tämä teema alkaa luomiskertomuksesta ja käy lävitse koko Raamatun runokirjojen, Laulujen laulusta psalmeihin, Jesajaan ja pienempiin profeettoihin saakka. Uudessa testamentissa Ilmestyskirjan kirjoittaja liittyy sitten teemaan kuvatessaan uutta Jerusalemia ja elämän puuta sekä elämän veden virtaa. Meille pohjoisessa asuville voi kevään tulo pitkän ja pimeän talven jälkeen antaa sellaisen vertailukohdan, jonka valossa voimme ymmärtää tätä Raamatun suurta sanomaa.

Tänään 25.3. vietetään maailmanlaajuista Earth Houria.  Earth Hour on maailmanlaajuinen ympäristötapahtuma ja kansanliike, jossa näytämme valomerkin luonnon ja ilmaston puolesta. Sammuttaisitko sinäkin valosi tänä lauantaina klo 20.30-21.30? Sytytetään sen ajaksi tahoillamme kynttilä ja rukoillaan yhteisen kotimme, Jumalan luoman maailman puolesta.